Klasika v Mali Mojstrovki

Na četrtkovem ferajnu ni bilo čutiti kakšne pretirane želje po plezariji čez vikend, posledično sodeč zaradi vsakovrstnih obveznosti, katere so si v večini zadali člani odseka. Od služb, beljenja stanovanj, izletov z družinami ali zoprne sanacije in zdravljenja poškodovanega kolena...

K sreči me je "visečega kot smrkelj" in čakajočega na kogarkoli odrešil Primzi, kateri si je ob manjku letošnjih skalnih vzponov zaželel pozno poletne plezarije. Z veseljem je sprejel moj predlog, da odplezava staro klasiko, Severni raz Male Mojstrovke, kateri bo zanj, kot za mlajšega pripravnika prvič. Sicer sem imel še nekaj idej na spisku, vezanih predvsem na zahodno steno Šitne glave, a raz je na koncu prevladal iz preprostega razloga: Greva in ga zlezeva, da vidiš in občutiš kakšna je v njem plezarija ter koliko je podrt, potem pa (verjetno) zlepa ne boš več rinil vanj. Boš pa vedel kje je.

Sobota je idealna. Tako po vremenu kot po temperaturah, kar je čutiti tudi na Vršiču, kjer se že v zgodnjih jutranjih urah popolnjujejo parkirišča z gora željnimi. Nahitro pripraviva nahrbtnika in jo užgeva navzgor, vse do pod stene in pričetka smeri, katera v celoti sameva. Kakor kaže, sva in bova, še nekaj časa v njej edina, kar pa je tudi dobro, saj ne bova, navkljub pazljivosti, stresala kamnov komu na glavo. Ali pa kdo drug nama.

Za ogrevanje začnem kar po zajedi, nato pa čez razbit svet v levo in navzgor. Primož pa lepo in zanesljivo za mano. Več ali manj, se kasneje v celoti drživa raza in tudi pri originalnem prehodu smeri nekoliko v desno, še vedno vztrajava na njem. Koncu koncev, "vse poti vodijo v Rim", le da so ene daljše in ene krajše... Malo pred koncem smeri, pokukam še za meni dobro znano lusko, v kateri mi je pred dvema letoma ostal frend in katerega sem se to pot namenil izvleči. A ponovno ni šlo.
Razen poguljene kože na členkih prstov ga vsa možna bezanja, grebenja, tolčenja, stiskanja in preklinjanja niso spravila nikamor. Kakor kaže, mu je usoda namenila, da tam tudi ostane. Jbg...

Ker se nama ne mudi in ker naju nihče ne preganja, izpustiva levo potuho s prečnico na Hanzovo pot in smer zlezeva povsem do konca, še tista dva raztežaja po robu grape, kjer se smer uradno tudi konča. Pa še na sonce prilezeva, kar je tudi nekaj vredno. Na vrh Mojstrovke se nama ne ljubi, zato se spustiva po poti nekoliko navzdol, nato pa v desno, po meliščih nad Šitno glavo, nazaj na Vršič.

Ideja, da se na povratku oglasiva še v Koči pri Tonki naju mine takoj, ko se vrneva na parkirišče, saj komaj čakava, da zaradi drena in hrupa zapustiva prelaz in cesto pod njim, ter se ustaviva šele pri Danici v Dovjem, kjer se odštempljava pred odhodom domov in tako zaključiva z prijetno turo.

Primož Črne in Jani Vozel - Janč


Nimate pravice komentiranja