Na trmo se še do bajte pride

Pretekli petek me je pošteno žulil, da ta dan opravim še s kakšno turo, saj je napoved za vikend bila ponovno slaba in slabo je še danes, v ponedeljek, ko z zamudo obujam uspelo rekreacijo na Kotovo sedlo.

Osebno zame ni bilo velike filozofije s kom grem, saj so vsi, katere sem povprašal ali se mi pridružijo, bili zasedeni zaradi takšnih ali drugačnih obveznosti in odločitev je bila, da se odpravim pač sam. Ne prvič, ne zadnjič. In bi tudi šel, če me večer pred odhodom nebi poklicala Alenka, s katero sva se na hitro dogovorila, da se mi pridruži. Zjutraj jo poberem v Kranju, še kava na bencinski v Radovljici in zgodnji prihod v Planico od koder jo peš mahneva skozi Tamar.

Od koče naprej, skozi gozd, so še zaplate snega zato sledi cincanje z odločitvijo ali še vztrajati v supergah ali se preobuti v pancarje. "Cinca Marica" traja vse do izhoda iz gozda, kjer se le preobujeva in stopiva na smuči. Sneg je mehak a vseeno sprejemljiv za rinjenje navzgor, še posebno nekoliko kasneje, ko ujameva špuro predhodnikov, kateri slediva proti Kotovemu sedlu.

Vmes srečava zgodnejše od naju, kateri se že vračajo. Eden iz ozebnika, dva s Kotovega in pogled na njih vijuganje nama da vedeti, da bo smuka sicer užitna, a da »pekočim nogam« zaradi mokrega snega ne bova uspela ubežati. Nič ne de. Bo vsaj manj moteče kakor pa veter, kateri z višino vse močneje piha. In ravno ta je kasneje razlog, da se s sedla hitro odpraviva nazaj v dolino.

Po ostenju Jalovca in Šit že pošteno ropota in precej pazljivosti je potrebno, da se izogibava plazovinam, katere so nastale in nastajajo pod ostenji. Ni kaj, današnji, kolikor toliko sončen dan je idealen za kaj takšnega ob vedenju, da je še dan oz. dva nazaj, zapadlo dobrih 20 cm snega. Iskanje optimalnih prehodov za vijuganje obrodi sadove z prijetno smučarijo in kmalu sva v dolini pred gozdom, kjer pod skalo vzameva tam skrite superge, nato pa se na trmo in ihto, na smučeh, pripeljeva vse do koče. Sledi urica za uživanje na soncu in zasluženo pijačo, nato pa ponovno peš do Planice in od tam zadovoljno domov. 

Alenka K. in Jani Vozel - Janč

Nimate pravice komentiranja