V osrčju Julijcev

Dober teden dni nazaj, nam Franci predstavi idejo dvodnevnega bivanja v eni od pastirskih koč na planini V Lazu, od koder bi se potem preganjali po okoliških vrhovih. Sprva se interesentov nakopiči toliko, da Francija že pričenja skrbeti ali bo dovolj prostora za vse, a se po dobri stari navadi ponovno izkaže, da je osip udeležencev v nadaljevanju tolikšen, da nas je na koncu le osem resnih in odločenih, da gremo.

Sreda, 24. marec:
Popoldne se zberemo na bencinski črpalki v Radovljici, kava, nato direktno v Bohinj oz. Staro Fužino kjer pustimo avtomobile in se odpravimo proti planini Blato. Od tam dalje, jo do planine V Lazu, Franc, Finta in jaz uberemo preko planine Pri Jezeru, ostali pa po nekoliko krajši in bolj direktni letni poti. Sliši se sicer enostavno, načeloma tudi je, a v zimi in ponoči le ni tako, še posebno ne takrat, kadar pred teboj ni nikakršnih oprijemljivejših sledi predhodnikov v snegu, oznake in merkacije po smrekah, pa so zakopane globoko v njem.

Kakorkoli že, z pol urno zamudo se le pritrkljamo na planino, kjer nas v koči že čakajo Franci, Lučka, Miha in Vid, kateri so s podobnimi težavami prispeli do tja le malo pred nami. Sledijo kolobocije s štedilnikom, katerega mrzel dimnik ne vzpostavi takojšnjega vleka, odpiranje vrat, že tako mrzle koče v želji, da se dim čimprej razkadi, nato pa končno malo miru ob hladni večerji pred spancem.

Četrtek, 25.marec:
Zgodnje jutro na planini nas pričaka v obetu prekrasnega dne, kateri naj bi bil pred nami, zato se z veseljem namenimo proti Kanjavcu. Sprva mimo Ogradov na Lazovški preval, nato ob Debelem vrhu po planotastih Hribaricah do zadnjega vzpona po rebru na najvišji vrh Kanjavca.

Dan brez oblačka, tak, kakršnega si lahko samo želiš za turno smuko. Na vrhu izkoristimo krajši čas za počitek in čudovite razglede, potem pa juriš navzdol. Sprva po malce bolj odjuženem in posledično težjem snegu, nato pa pod vrhom Hribaric in dolini za Debelim vrhom po skoraj idealni snežni podlagi. Na njenem koncu še ponoven krajši vzpon nazaj na Lazovški preval, s katerega sledi zadnji del vijugastega veselja navzdol, do planine V Lazu, kjer nas pričakata Franci in Lučka, katera sta nas že po poti na Kanjavec tako »nažgala«, da sta se nazaj grede lahko povzpela še na Vršak in bila navkljub temu nazaj pred nami. Hvala bogu. Tako sta lahko vsaj ponovno zakurila v štedilniku in še pričakala Gorana, kateri se nam je tega dne pridružil na planini.

Najlepše po turi pa je, ko ti vse »pade dol« in ravno to, se nam je dogodilo na soncu pred kočo, kjer smo se martinčkali vse do poznega popoldneva, ko so nas želodci opomnili, da bo čas, da stresemo vase kaj toplega. Bogat menu, je tega dne nudil kosilo s tremi hodi. V prvem Knorrovo plastično goveja župo iz vrečke, v drugem konzervirane vampe in prebranec, skupaj pomešano v nekaj, za kar smo upali, da bo sprejemljivo. In je bilo. Bilo je celo zelo dobro. Tako dobro, da bomo v bodoče takšne eksperimente še nadalje propagirali, zavestno zanemarjajoč dejstvo, da je lakota najboljši kuhar in je vse kar scmariš v takšnem momentu tudi užitno. Za sladico v tretjem hodu, pa še narezane domače klobase, sir, česen in vse, kar se je še valjalo po nahrbtnikih in ni bilo namenjeno zajtrku za naslednji dan. Ni kaj, nazaj ne bomo nosili.

Prešerne volje še malce razvlečemo večer ob mizi tako, da še zapojemo ob kitari, katero sem našel skrito za omaro, si stresemo možico anegdot in spominov iz preteklih tur, nato pa začuda, že malo po deveti, zlezemo vsak v svojo spalno vrečo in pričnemo z »drvarsko tlako žaganja drv«.

Petek, 26.marec:
Ponovno prekrasno jutro, ponovno obet sončnega in toplega dne. Ni kaj, vreme nam služi. Gretje velikega lonca s čajem, kuhanje kave in žuljenje preostanka hrane namenjenega zajtrku ter pakiranje nahrbtnikov za turo pred odhodom. Tokrat na Ograde, hrib nad nami, na katerega pot po jugovzhodnem delu, dobro pozna Franc.

Sprva čez redek gozd, nato še čez tečen skok, za preskok katerega si moramo nadeti dereze in v roke vzeti cepin. In ko ga stresemo, se pred nami odprejo gola vršna pobočja katera dajejo slutiti, da bo spust po njih blizu desetice na ocenjevalni lestvici. Ne traja prav dolgo, da pridrsamo na vrh, na njem naredimo nekaj spominskih fotografij nato pa se predamo enemu samemu užitku ob smuki navzdol in vsi smo složni v zaključku, da tako dobre smučarije že dolgo časa nismo imeli. Pravi razlog torej, za dobro voljo na turi, saj se nam je tokrat resnično vse poklopilo. Edino, kar nam ni bilo po godu je bilo to, da smo bili prehitro nazaj, vse ostalo pa za juhuhu.

Pospravimo po koči in nabašemo osebne stvari vsak v svoj nahrbtnik ter se podamo proti planini Pri Jezeru, od tam pa nazaj po poti pristopa do avtomobilov v Stari Fužini, kjer nas pričakata Franci in Lučka, katera sta namesto na Ograde ubrala svojo turo čez Konjske police na Zadnji Vogel, z njega po dolini Za Kopico na Dedno polje in od tam na planino Pri Jezeru ter navzdol v Staro Fužino. Še malo debatnega krožka, hvaljenje razmer in dobre družbe, nato pa vsak proti svojemu domu.

Franc Intihar, Tomaž Groboljšek – Finta, Goran Turudič - Gogi, Miha Praunseis, Franci Razpet z Lučko, Vid Tilia in Jani Vozel - Janč

Nimate pravice komentiranja