Dejmo stisnt

…še enga turnega, sva si rekla s Francem in tako v sredo zjutraj krenila skozi Jezersko v Ravensko Kočno. V zaspanem jutru, mimo žalostno osamljenega »Davovega sveta« skozi gozd in po lovski poti na Ledine. Pokrov oblakov sedi nad vršaci, vse od Rink pa do Kočne in nič ne kaže, da bo v temu delu danes obilneje sijalo sonce.

Kranjska koča je trdno zaprta in nima niti smisla postajati ob njej, zato se nameniva naprej proti Jezerskemu sedlu, od tam dalje, pa bova videla kako in kam. Odvisno pač od možnosti. Ker sneg v večini leži le še pod ostenji Kroške in Kranjske Rinke ter Skute, se lahko vzpenjava kar po kopni letni poti, izogibajoč se tu in tam zaplatam snega na način, da ubirava travnate bližnjice. Smuči si bova kakor kaže, nadela zgolj ob spustu nazaj.

Na sedlu, kjer pošteno piha in te mrazi v telo, zavijeva desno in navzgor, povsem pod ostenje Koroške Rinke (Križa) in od tod, bova tudi odsmučala navzdol, do konca plazu pod Skuto. Višje in več se s smučmi v danem trenutku ne da. Včerajšnje plohe in nočni mraz sta naredila svoje, zato je sneg pomrznjen, k sreči dovolj močno, da se ob zavojih ne predira ter nama s tem ne povzroča dodatnih preglavic.

Vijugajoč med kamenjem, katerega so s sten pomladanske odjuge že pošteno natrosile po snežiščih se ustaviva šele na plazu, malo pred njegovim koncem, zadovoljna ob spoznanju, da je vse skupaj izpadlo veliko bolje kakor sva pričakovala. Tudi tod nižje, kjer je zmrzal že dodobra popustila. Tu in tam se med oblaki prikaže še sonce a zgolj toliko, da svetlobno obogati ambijent, kaj več od njega pa žal nimava. Še tistih nekaj zavojev do skrajnega konca snežne odeje in to je to, od današnje smučarije.

Potrebe po kakršnem koli daljšem zadrževanju se tod nimava, zato se pobereva nazaj proti Jezerskemu, kateri se nama kakor v posmeh, že celo dopoldne osončeno kiti. Še postanek ob jezeru, zgolj za zasluženo pivo, nato pa domov.
V danih okoliščinah je bilo vse skupaj bolje kot nič. Kratka tura, odlična za trening in zadovoljitev apetitov po vijuganju v pozni pomladi. Pravi razlog za: »Dejmo stisnt še enga«.

Franc Intihar in Jani Vozel - Janč

Nimate pravice komentiranja