Meni vedno ljuba...

Vreme se bo počasi ponovno sfižilo in april se tako ne bo izneveril s svojim slovesom meseca, z nestanovitnim vremenom. Ujeti je pač potrebno dan, ko vremenske razmere narekujejo odhod navzgor in k sreči ne, da pot tja narekuje zgolj dejstvo, da, ko in če, imaš za to čas. Žal je s to logiko tako in nič drugače, če želiš imeti kaj od rednih tur. Res pa je, da moraš za to početje imeti možnosti…

Tako je bilo tudi v petek, 23. aprila, ko smo se že zarana odpravili v meni vedno ljubo Veliko Dnino. Presenetljivo za ta letni čas, vezana snežna podlaga se prične že takoj, ko prečiš drugi mostiček čez hudournik, pod Ruskim križem. Superge, katere sva imela z Benom obute v pričakovanju kopne poti do koče v Krnici, so ekspresno romale pod bližnjo smreko in Fintin hudomušni nasmešek nama je dokazoval njegov prav, ker si je že na parkirišču obul pancarje v prepričanju, da bomo že po nekaj sto metrih lahko nadaljevali na smučeh.

In smo. Po dolini, mimo zaspane koče, čez od vode in plazov razrita grabna, v s snegom na debelo zasuto Gruntovnico, po kateri smo se brez problemov in kolobocij, katere te tod navadno pričakajo ob preskakovanju večjih in manjših kamnov, povzpeli do dela, kjer se iz nje zavije desno navzgor v ruševje. Tokrat je le to globoko zakopano in navadno malce zoprn del, kjer se ti smuči na nahrbtniku zatikajo za vejevje in te zaradi tega bolj vleče nazaj kot naprej, smo prehodili z derezami, po tu in tam dodobra zamrznjeni podlagi. Dobro..., ravno kot po maslu vseeno ni šlo. In če že ni bilo zatikanja za ruševje, pa se je namesto tega nekoliko udiralo pod nogami. Ravno v toliko, da si za početje lahko rekel, da je malce tečno. A tečno le do dela, kjer navadno prilezeš na plano, na melišče, pod steno Škrlatice. Od tod dalje pa podlaga, katera je obljubljala za ta letni čas, odlično smuko.

Preteklo noč, je namreč zapadlo kakšnih pet centimov svežega snega in po njemu, se je na smučeh dalo užitkarsko povzpeti do pod stene Oltarja, kjer nas je pričakalo zgodnje dopoldansko sonce. Dnina za vikat! To dopoldne, nam je šlo vse na roko. Od vremena do snežne podlage, po kateri smo vriskali od zadovoljstva pri smuki nazaj. Skozi oz. v našem primeru čez del preko ruševja ponovno peš do Gruntovnice, po njej pa zopet na smučeh, skoraj do njenega izteka, kjer smo zavili povsem levo skozi mecesnov gozd, a zgolj v toliko, da smo se lahko brez težav pripeljali do koče v Krnici, kjer smo »vrgli sidro« in se zleknjeni v leželnike, na soncu, pustili hmeljarsko razvajati debeli dve uri. Ali pa tri? Hmmm?

Ni nam bilo hudega, načeloma (očitno) se nam tudi ni preveč mudilo nazaj, tem za debato je bilo kar nekaj, a žal je vsega prijetnega enkrat konec. Tako je bilo tudi "sidranja" pred kočo in hočeš nočeš je bil potreben (za takšne razmere vselej prezgoden) odhod domov. K sreči, zaradi snega, na super potuho s mučmi povsem do konca, pod kucl, po katerem samo še odpešačiš do avtomobila in nato zadovoljno domov.

Tomaž Groboljšek – Finta, Beno Hostnik in Jani Vozel - Janč

Nimate pravice komentiranja