Kotovo sedlo in Velika Dnina

Končno bi se reklo! Po vseh dneh potrpežljivega čakanja, so se nam virusna vremena vsaj malce zjasnila.
Toliko, da smo po dveh mesecih ponovno lahko odšli v hribe. Veliko višje, kakor na tiste naše kucle, po katerih smo v času omejitev in vzdržnosti nabijali kondicijo.

KOTOVO SEDLO - 8.5.2020

Klasika, peš iz Planice čez še zaspan Tamar do prvega snega, kateri se prične nekaj višje nad izhodom iz gozda. Po senci počasi navzgor do odcepa za Kotovo sedlo, kjer nas nekoliko višje že pričaka sonce in posledično bolj razmočen sneg. A gre. Kakršen koli že je, važno da je!

Par pod nami zavije v Jalovčev ozebnik, dva sta v njem že povsem zgoraj. Pa tudi na naši strani nismo sami. Dva nad nami sta že skoraj pri robu.

Ob enajsti uri, se po daljšem počitku in martinčkanju na soncu le spustimo navzdol. Zgornji del, čez plato sicer mehak, preko prelomnice navzdol v dolino, kjer je senca, pa razmere za vriskat. Turni kot je potrebno za ta letni čas. Zadovoljni se od hribov za ta dan, odjavimo v Dovjem. Dvakrat ;)

Vid Tilia, Tomaž Groboljšek - Finta in Jani Vozel - Janč

------------------------------------------------------------------

VELIKA DNINA - 10.5.2020

Tokrat druga ekipa a enake želje po pomladanskem turnem smuku. Velika Dnina je v tem času mamljiva, snega je še dovolj in ker je tura dolga, v njej ni pričakovati gneče. Je pač potrebno malce bolj gristi kolena navzgor in večji del poti nositi opremo na nahrbtniku. To pa marsikomu ne diši, za nas pa je to prednost, saj bomo lahko v miru uživali pobočja, katera bodo pred, nad in pod nami.

Zgodnji smo, tako kakor je potrebno za hribe in zaradi pomladanskega sonca, kateri dodobra ojuži sneg po plaziščih. Gruntovnica je v zgornjem delu še vedno lepo zalita a nesmučljiva, saj je pobočje proti Škrlatici, tisto skozi ruševje navzgor (ali navzdol) skoraj povsem kopno. Zaplate in jeziki snaga pa nepovezani. Pošten sneg se prične šele ob balvanih pod Škralatico in od tam, se da s smučmi lepo navzgor v skrajni zatrep Dnine ali pa na škrbino med Poncama.

Vzrajno grizem navzgor vesel, da je prenehalo rositi a v dilemi, ali naj oblečem vetrovko ali ne, saj je pričelo pihati. In kot da to še ni dovolj, se preko Oltarja spusti megla. Zaradi vetra k sreči pride in gre in v takšni spremenljivi vidljivosti tudi pridrsam do stene Oltarja, kjer počakam še na Nika in Joa. Časa imamo na pretek in tudi po napovedi, je vreme na naši strani, saj je veter nekoliko kasneje razkadil meglo, nato še oblake in sonce nam je bila dodatna nagrada ob uživaškem spustu navzdol.

Sledi ponovno mlatenje z ruševjem, drsanje po jezikih snega in zgornji del zasnežene Gruntovnice. V nje spodnjem delu iskanje prehodov preko balvanov in krajši odsek poti skozi gozd. Potem pa koča v Krnici in hladno pivo. Tokrat smo za spremembo vsi na Radlerju.

Od tam še delček poti proti Ruskemu križu, kjer si v hudourniku še namočimo noge preden obujemo superge, katere nam vrnejo blagodejen občutek mehkobe in zadovoljstva v stopala :))

Niko Škrabanja, Jože Vozelj - Joe, Jani Vozel - Janč


In še to:
Suma sumarum, bilo je odlično. Na obeh turah. Po temu času nezmožnosti hribovskih aktivnosti ne bom iskal dlake v jajcu v stilu "Škoda, da ni bil snegec tak, pa drugačen, pa mokr, pa trd"... Enostavno sem vesel, da sem bil. Enako, kakor so vsi moji fantje, s katerimi sem turi tudi doživel.

Nimate pravice komentiranja