Trojček v Grebencu M. Mojstrovke

V soboto, zgodaj zjutraj kot nam je v navadi, zakoračimo po poti z Vršiča proti Mali Mojstrovki. Vse v redu in prav do trenutka, ko Fintina glava doživi bližnje in boleče srečanje z drevesom, katero raste nagnjeno preko poti. Sledi malo kletvic in malo več brisanja krvi, nato pa Jero izvleče obliž (za žulje) in ga strokovno prilepi preko rane. Pacient bo tako preživel, drevo pa bo ostalo in prežalo na nove žrtve.

Po zaključeni operaciji, v spremstvu hudomušnih komentarjev na Fintin račun, nadaljujemo pot navzgor, pod steno Grebenca in v Butinarjevo grapo. Po redkih stopinjah sodeč nič ne kaže, da bi bila v preteklih dneh kaj prida obiskana. Ali pa je temu kriv veter, kateri je tod pihal še pred dnevi in tako zabrisal sledi. Navkljub temu, da sneg v grapi ni ravno povsem pomrznjen, je vseeno dovolj trd, da nam nudi zanesljivost pri grabljenju derez in kompaktno podlago za zabadanje cepinov tako, da nam vzpon skozi celotno grapo postane zadovoljstvo, kakršnega smo pričakovali. Malo pod robom grebena prilezemo še na sonce in po izstopu, je prva tretjina nameravanega s tem še dodatno polepšana in ogreta.

Sestopimo po Pripravniški grapi, katera je to jutro še povsem prazna. Le spodaj, malo pred vstopom vanjo srečamo par, kateri se pripravlja na vzpon. Pozdrav, nekaj medsebojnih besed, ona dva vanjo, mi pa v Župančičevo.

To, da sem bil v njej z mlajšimi pripravniki našega odseka pred slabim tednom dni, me nikakor ni motilo, da se nebi ponovno podal vanjo, predvsem zaradi dobre in nasmejane družbe obeh Groboljškov. Je pa bila tokratna podoba snežnih vesin Župančičeve, vsaj v spodnjem delu nekoliko drugačna, saj se je po dobro uhojenem snegu videlo, da v preteklem dnevu ni ravno samevala.
A v temu zgodnjem dopoldnevu, nas v njej le ni bilo veliko. K sreči samo mi trije in dva, nekoliko višje nad nami. Slaba ura nam je bila potrebna da jo oddelamo, nato pa še nekaj minut do vrha Male Mojstrovke, kjer za ta dan zaključimo z vzponi.

Sestop po poletni poti proti Vratcem, vmes še mencanje z idejo da ali ne navzdol po Sestopni grapi, a ker nismo ravno prepričani kje je njen izstop in s tem naš vstop, odderezamo po poti na prelaz. Sledi še obvezna odjava v Dovjem, nato pa se zadovoljno, s "trojčkom iz Grebenca v žepu", odpeljemo domov.

Jernej Groboljšek, Tomaž Groboljšek - Finta in Jani Vozel - JančNimate pravice komentiranja