Poisnig / Böseneck

Poisnig ali Böseneck (2528 m), kakor ga nekateri imenujejo, naj bi veljal za manj znan gorski vrh v skupini Hafner. Glede na to, da sva s Tomažem v letošnji zimi že podelala Stubeck, Faschaunereck in Reitereck, nama je Poisnig, preostal kot logičen turno smučarski zaključek vseh teh vrhov, kateri so med seboj povezani v obliki podkve. Vsi nad dolino Maltaberg, z taistim izhodiščem pred kočo Leonardhütte.

Po turno smučarskem vodniku je vzpon na Poisnig opisan s pričetkom iz vasice St. Peter (1221 m).
A kaj, ko te potem čaka mukotrpno in dolgotrajno drajsanje po gozdni cesti do planine Zickeralm. Od tod se šele prične pravi turno smučarski pristop do sedla Torscharte (2106 m) in od njega navzgor, prečenje v desno, po dolgem grebenu do vrha Poisniga. Resda te pri spustu z njega, ob dobrih razmerah, osrečuje njegova mogočna flanka, katera ti nudi celih 800 višincev vjuganja. A ko jo je konec, je pred teboj ponovno dolgočasna gozdna cesta za nazaj.

Zato smo se včerajšnje ture raje lotili izpred koče Leonardhütte, z vzponom po nam dobro znani dolinici, katera omogoča pristop na vse štiri, že prej omenjene vrhove. Po slabi uri smo iz nje zavili v desno, na sedlo Torscharte, od koder se lahko ponovno v desno, odpraviš na Stubeck, v levo pa na Poisnig, katerega glavni vrh ni dolgo časa viden, saj je neprestano skrit za nekaterimi predvrhovi, kateri so del dolgega in širokega grebena, katerega moraš oddelati.

Razmere za vzpon so bile odlične, poleg sonca nam je bil v veselje in pomoč tudi pomrznjen sneg, na katerem so srenači dobro grabili in po treh urah, smo že stali na vrhu. Midva s Tomažem zadovoljna, da sva opravila še z zadnjim načrtovanim vrhom v tej skupini, Rok pa s celotno turo, saj je bil v tem delu Visokih Tur prvič. Zadovoljstvo se je nadaljevalo tudi pri (vedno prekratkem) spustu, še bolj pa kasneje, na sončni terasi pred Leonardhütte, kjer smo analizirali vzpon in delali plane za v prihodnje. Za njihovo realizacijo, pa bosta potrebna dva poglavitna pogoja: Obilica novega snega in neomejeno število dovolilnic za odhode od doma, s strani naših soprog. Stare, sva namreč s Finto tega dne porabila. ;))

Tomaž Groboljšek - Finta, Rok Prelogar in Jani Vozel - Janč

Nimate pravice komentiranja