Prusik-Szalay v Steni

3.8.16 - v Vrata
Gogi, Rok P. in moja malenkost se odpeljemo v pozno popoldanskih urah proti Ljubljani, kjer poberemo kolega od Roka P. Roka L., ki je tečajnik pri LJ matica. No ja, saj vem, zakomplicirano, pa smo šele na začetku. Po vožnji in prijavi se nastanimo v sobi, kjer povečerjamo in se pogovorimo o jutrišnji turi.
Ideja, da gremo v Steno je padla par dni pred odhodom - beri dan ali dva.  Šli naj bi v Nemško. Ker smo imeli neizkušeni mladci možnost izkoristiti izkušnje "starega" alpinističnega mačka, smo se brez obotavljanja odločili poslušati modrega Gogija, da se podamo rajši v smer Pruski-Szalay. Polni pričakovanj smo zaspali.

4.8.16 - Prusik - Szalay V(IV+)
Še po temi vstanemo in odrinemo proti izhudišču. Pot se proti pričakovanjem ne vleče in kar kmalu smo pod Steno. Toda naše izhodišče je še kakšne pol ure oddaljeno. Začetne težavnoste stopnje ranga I in II premagujemo suvereno, pa vendar nas občasno malce strese ob pogledu navzdol - nekatere bolj, nekatere manj.
4.8.16 Prusik-Szalay 03
Na trenutke je skala krušljiva, pa vendar nam ne povzroča večjih težav. Razgled na dolino Vrat je z vsakim korakom lepši, mi pa tudi bližje začetku smeri. Vodja pametno določi sebe za edinega vodilnega v naši 4-članski navezi, za kar sem mu kar kmalu hvaležen. Začetni del prvega raztežaja je lep in malce krušljiv, kar doživi Rok L. kot precej negativno izkušnjo, saj s svojo "zverinsko" močjo odlomi najlepši oprimek v smeri in si ga zaluča v koleno. Posledica je cca. 2 cm široka in 1 cm globoka luknja, ki mu kasneje povzroča veliko težav pri plezanju.
4.8.16 Prusik-Szalay 05
Spodnji del smeri je precej krušljiv, dvakrat smo morali celo uporabiti manevre izmikanja projektilom, da smo preživeli. Na srečo je Gogi vojak in nas je pred smerjo podučil o možnostih izmikanja...
Meni najlepši del smeri je lahka plata (III+) s prečnico (IV) in na koncu delno previsom, ki naj bi bil ocenjen s V-. Osebno se mi ni zdelo težko, bilo je prav uživaško - morda je bil razlog ravno v tem, da ta del ni bil tako krušljiv kot ostala žalost pred njim.
4.8.16 Prusik-Szalay 08
Po par raztežajih krušljive in lažje poti smo prišli do zanimivo prepadne in krušljive prečnice. Tam smo, predvsem v začetnem delu, plezali zelo previdno. V zadnjem delu se je težavnost zmanjšala, korak pa je postal lahkotnejši.
4.8.16 Prusik-Szalay 10
Prvo pavzo smo si vzeli pod sfingo in s pogledom na amfiteater smo pojedli sendvič. Prijetno toplo sonce in pogledi na okoliške stene so nam postregli z eno najlepših kulis, ki nam jih lahko nudi narava.
4.8.16 Prusik-Szalay 13Od tu naprej smo precejšen del poti hodili po lažji poti, kjer smo iskali lažje prehode. Rok L. je s težavo sledil tempu, ki ga je narekoval Gogi. Sam sem bil "vkleščen" med Gogija in Roka L., saj sem moral po eni strani slediti vodilnemu, po drugi strani pa na trenutke čakati Roka L. Ker se je kljub zgodnji uri odhoda v Steno bližala pozna ura, vreme pa se je tudi kisalo, smo vsi hoteli čimprej iz smeri. To nam je na koncu, po ne preveč težkem (V), a zelo krušljivem kaminu, tudi uspelo.
4.8.16 Prusik-Szalay 15Sestop je zgodba zase, do Luknje, mimo kozorogov, ki se niso pustili motiti, po svetlem, do Vrat po temi. V dolini pa na zasluženo pivo, pa čeprav je bila ura skoraj 23:00...
4.8.16 Prusik-Szalay 20V smeri smo bili 12 ur, vreme nam je služilo, vodstvo Gogija izjemno... V imenu vseh treh - HVALA!

Plezali smo: Gogi, Rok Prelogar, Rok Langus in Brzi :).

Nimate pravice komentiranja